Aw Oostende 28

AW Jan Tanghe

Modernistisch landhuis residentieel gelegen Oostende. Eigen woning met bureau van architect Jan Tanghe ontworpen 1959 gebouwd 1960. De vrijstaande villa is ingeplant op een ruim perceel en behoort tot de vroegste van het tiental privéwoningen dat Tanghe sinds 1955 als zelfstandig architect opleverde vooraleer hij zijn architectenbureau Groep Planning oprichtte in 1966. Verschillende van deze realisaties zijn bekroond met architectuurprijzen.


Zijn eigen woning hier te koop is representatief voor een hele reeks Belgische modernistische architectenwoningen onder invloed van internationale tendensen. Zoals meerdere van zijn generatiegenoten ontwikkelt Tanghe in zijn vroege landhuizen een op het Scandinavisch modernisme georiënteerde architectuur met duidelijke knipoog naar Alvar Aalto en Arne Jacobsen. Belangrijke kenmerken zijn de heldere, logische planopbouw met duidelijke scheiding van functies, de combinatie witgeschilderde baksteen met zichtbaar beton en natuurhout, blinde muren in contrast gezet met transparante glasvlakken en geometrische dikwijls schuin aflopende dakvlakken met een breed overstek. Vooraan op het terrein werden later de woning en een garage toegevoegd door een binnentuin verbonden met de oorspronkelijke architectenwoning.

Het secundaire volume telt slechts 1 bouwlaag en omvat het architectenbureau en de garage. Ingeplant in de noordwestelijke hoek van het terrein opent het woonvolume zich met een zuidelijke oriëntatie royaal op de tuin. Structuur en vorm van het woonvolume worden bepaald door het langgerekte en licht hellende lessenaarsdak dat in het interieur ruimte schept voor een split-level en een vide. Zo krijgt men een zeer open beleving van licht, lucht en bevrijdende openheid gevat in een magnifieke, complexe maar ook altijd strak gehouden vormgeving. Straf concept dat klikt in elk detail en het resultaat is van het visionaire talent van een design hero. Mooi in de natuur met aangenaam groot terras en tuin. De woning dient gestript van overtollig meubilair en ornamentuur en tot de sobere essentie gebracht waardoor de unieke, coole modernistische vibe volledig tot zijn recht kan komen. Recent gerestaureerd. Instapklaar.


Referentie: 627
Bouwjaar: 1981
Prijs: € 689.000
Type: Villa
Oppervlakte grond: 1339 m²
Oppervlakte bewoonbaar: 222 m²
Adres: Jan De Clerckstraat 2B , Oostende
Aw Oostende 22

 • Bedrooms

  3

 • 3

 • Garage

  Nee

 • Garden

  Ja

 • Swimming pool

  Nee

 • Sauna

  Nee

 • Roofed swimming pool

  Nee


EPC: 360 kWh/m²
Vergunning: Ja
Dagvaarding: Nee
Rechterlijke beslissing: Nee
Voorkooprecht: Nee
Verkavelings vergunning: Nee
Stedenbouwkundige bestemming: Woongebied
Aw Oostende 5

Contacteer makelaar

Found & Baker Properties

Hendrik Consciencelaan 70

8000 Brugge

Tel: 056/660000

Mail: info@found-baker.com

Aw Oostende 10