Aw Temse 160618 1A Of 56

Museumwoning De Uil

De meest mythische woning in Temse heet Huis De Uil in de Fonteinstraat, de vroegere woonst en ateliers van beeldend kunstenaar Karel Aubroeck (1894-1986). Bezeten als hij was door het oude Egypte ontwierp hij een ‘bescheiden woonst’ nabij zijn geliefde Schelde, oa geïnspireerd op een tempel op het eiland Philae. Naarmate hij steeds grotere opdrachten kreeg, bouwde hij er naar eigen plannen verschillende ateliers bij. Aubroeck ontwikkelde er onder andere zijn historische creaties waaronder de IJzerbeelden in Diksmuide en het ruitermonument van Koning Albert I in Nieuwpoort. Elders in Vlaanderen zijn trouwens meerdere interessante werken van Aubroeck te zien. Aubroeck deelde het huis en ateliers met zijn dochter met haar gezin, die er na zijn dood bleef wonen.


Vanaf 2001 was zijn atelier niet meer toegankelijk voor het publiek, eindigde de wensdroom van een ateliermuseum en in 2002 kwam het pand voor het eerst op de markt. Binnenhuisarchitect Marc Massa en bouwkundig ingenieur Roger Liekens die een interieurzaak uitbaatten in het 18eeeuwse pand Vigilando in Sint-Niklaas waren meteen helemaal weg van De Uil en kochten het in 2002 aan.
Een stevige renovatie van 3 jaar volgde, met groot respect voor de oorspronkelijke unieke ziel van het complex, en oog voor de moderne wooneisen en in functie van de nieuwe bestemming als  woning, werkplaats, privé-museum en evenementenruimte. De unieke thematische tuin, ontworpen door de befaamde Daniël Ost uit Sint-Niklaas, zette de kroon op het werk.

Voor veel Temsenaren heeft De Uil een grote en dikwijls emotionele betekenis. Dat bleek tijdens Open Monumentendag in 2007, toen meer dan drieduizend bezoekers passeerden en meerderen onder hen hun verhaal deden. Ook de talrijke in het gerenoveerde gebouw georganiseerde evenementen zijn door de combinatie met de unieke architecturale opbouw, historische achtergrond en originele inrichting in het geheugen van de deelnemers gegrift. 

Opportuniteit voor kunstenaars, liefhebbers van vormgeving en creatieven en originele innovatieve geesten. Voor ondernemers ook met visie want dit prachtige complex beschikt niet alleen over een groot wooncomfort. Een veelzijdige multifunctionele en creatieve invulling is perfect mogelijk. De naambekendheid en de uitstraling zijn er al.  Meer dan een gebouw. Een statement.


Referentie: 587
Bouwjaar: 1935
Prijs: Op aanvraag
Type: Museumwoning
Oppervlakte grond: 2068 m²
Oppervlakte bewoonbaar: 484 m²
Adres: Fonteinstraat 9, Temse
Aw Temse 160618 1B Of 56

 • Bedrooms

  3

 • 2

 • Garage

  Ja

 • Garden

  Ja

 • Swimming pool

  Nee

 • Sauna

  Nee

 • Roofed swimming pool

  Nee


EPC: 360 kWh/m²
Vergunning: Ja
Dagvaarding: Nee
Rechterlijke beslissing: Nee
Voorkooprecht: Nee
Verkavelings vergunning: Nee
Stedenbouwkundige bestemming: Woongebied
Aw Temse 160618 3A Of 56

Contacteer makelaar

ArchitectenWoning - Kristof Welleman

Nieuwpoort 7

9000 Gent

Tel: M +32 (0)498 44 26 98

Mail: kristof@architectenwoning.be

Aw Temse 160618 2A Of 56