0002 Fy7 A1670

Winkel met woonst - Eva Bos

Uniek herenhuis uit 1889 in het historische hart van Gent met een interessante architecturale voorgeschiedenis. Top gelegen in de Vlaanderenstraat, dé trendy winkelstraat van Gent met exclusieve modewinkels, luxueuze boetieks en eetgelegenheden. Mogelijkheid voor magnifieke commerciële uitbating op het gelijkvloers, tot voor kort de premium bloemen- en lifestyle zaak van Eva Bos. Het pand zelf heeft een statige neogotische bakstenen trapgevel naar ontwerp van J. De Bosscher met opvallende geveltop rustend op gecementeerde hoekbanden met cartouches. De weelderige kruiskozijnen en gesmeed ijzeren bekroningen wijzen op een rijke toepassing van de neogotische vormentaal. In de jaren 20 volgt fase 2 en ontwerpt de bekende eigenzinnige Gentse architect André Claessens de winkel.


Claessens was een overtuigd modernist. Via de ‘Société Belge des Urbanistes et Architectes Modernes’ en vriendschappen met gelijkgestemde bevlogen collega’s zoals Geo Bontinck en Gaston Eysselinck hield hij nauw voeling met het eigentijdse en ook internationale architectuurgebeuren. In die periode waren slechts 7 Gentse architecten lid van de S.B.U.A.M wat erop wijst dat Claessens kan gerekend worden tot de meest progressief ingestelde architecten van zijn tijd. In zijn ontwerpen deinst hij dan ook niet terug voor technisch gewaagde constructies wat op veel ‘exposure’ kon rekenen. Veel architecten van overal te lande kwamen naar verluidt zijn originele verbouwing van de winkel in de Vlaanderenstraat 66 bekijken. Spectaculair was bijvoorbeeld dat hij het volledige gewicht van de gevel overbracht op 1 slanke zuil. Ook het ontwerp van de étalage bestaande uit 1 enorm stuk gebogen glas annex een vernuftig verluchtingssysteem om aandampen te vermijden was du jamais vu. 

Dit prachtige herenhuis is dan ook een echt juweel in de Vlaanderenstraat en on top een icoon van de Gentse modernistische architectuurbeweging. Heel het pand ademt grote cool. Elk perspectief is aangenaam verrassend, het architecturale concept klopt in alle details. Niet alleen de winkel is prachtig. De woonruimtes zijn licht en luchtig met 3slpk, 1 badkamer en een zomerterras. In 2006 is een grondige renovatie doorgevoerd met het grootste respect voor de ziel van het concept. Het gebouw is goed bereikbaar via Gent Zuid. Een vaste privé parkeerplaats is beschikbaar een paar meter verderop in de straat. Niet alleen is dit een prachtig bouwkundig gegeven met een unieke voorgeschiedenis. Het gebouw kan ook multifunctioneel zeer creatief ingezet worden, is in perfecte staat en bevindt zich op een toplocatie met zicht op water en de torens. Iedereen weet dat de historische Gentse binnenstad snel in opwaardering gaat wat van dit pand ook een slimme investering maakt.


Referentie: 582
Bouwjaar: 1889
Prijs: € 945.000
Type: Winkel met woonst
Oppervlakte grond: 76 m²
Oppervlakte bewoonbaar: 215 m²
Adres: Vlaanderenstraat 66 , Gent
0050 Imgp1240

 • Bedrooms

  3

 • 1

 • Garage

  Nee

 • Garden

  Nee

 • Swimming pool

  Nee

 • Sauna

  Nee

 • Roofed swimming pool

  Nee


EPC: 378 kWh/m²
Vergunning: Ja
Dagvaarding: Nee
Rechterlijke beslissing: Nee
Voorkooprecht: Nee
Verkavelings vergunning: Nee
Stedenbouwkundige bestemming: Stad
0009 Fy7 A1737

Contacteer makelaar

ArchitectenWoning - Kristof Welleman

Nieuwpoort 7

9000 Gent

Tel: M +32 (0)498 44 26 98

Mail: kristof@architectenwoning.be

0082 Imgp1377