Tm Aw Geraardsbergen 01

Woning Merckaert

Iconische woning uit 1981 van 1 van de grootste Belgische moderne architecten: Juliaan Lampens. Het complex is opgetrokken in de voor hem typische brutalistische betonarchitectuur. Geboren 1926 vestigde Lampens zich als zelfstandig architect in Eke. Oorspronkelijk succesvol traditioneel maar Expo ‘58 zorgde voor een totale omwenteling in zijn architectonische ideeën. Het ontwerp van zijn eigen woning even later was dan ook revolutionair te noemen in een zeer eigenzinnige stijl volledig gefocust op betonarchitectuur. Lampens sluit qua visie aan bij de school Le Corbusier-Niemeyer. Zijn diepe liefde voor de uitgepuurde Japanse en Scandinavische architectuur wordt met de jaren zuiverder herkenbaar in zijn concepten.


De woning in kwestie in Geraardsbergen is een perfecte illustratie van die vibe en dus alweer een parel van de moderne architectuur. Het uitgesproken volume in ruw onbekleed kistbeton en het radicaal toepassen van het open plan zijn zeer kenmerkend.

Vanaf de straat biedt de woning een gesloten aanzicht. Rechts een lager gelegen verdieping met 4-dubbele garagepoort. Machtige inkom. Unieke living met centraal gelegen sculpturale betonnen schouw en een natuurstenen en houten vloer die het effect van dit kunstwerk nog extra versterken. Mooi voorbeeld van het typische ‘open Lampens concept’ waarbij alle ruimtes ineenvloeien en halfhoge tussenwanden de volumes afbakenen.

De living met centraal gelegen geïntegreerde keuken is in extensie gezet met het terras, een monumentale betonnen luifel. Gescheiden door een glaswand maakt het terras volwaardig deel uit van het woonconcept wat het buitenruimte-gevoel in crescendo maximaliseert. Het glas is in de vloer en het plafond ingewerkt. De ruwe betonnen muren worden overal zichtbaar gelaten in het interieur en hetzelfde materiaal wordt gebruikt voor meubilair. Naast beton zijn hout en glas de typische materialen.

Oregon grenenhout is aangewend voor de keuken en de meubelen. De functionele wanden met open bovenstroken in het huis zijn een echt Lampens signatuurelement en vormen de scheiding tussen de 2 slaapgedeeltes met voldoende privacy maar tegelijk het bewuste effect van doortrekken van lichtstroken en ruimteperspectief.

De 2 slaapkamers worden gescheiden door badkamer en toilet. Bevrijdende openheid met overal licht, functionaliteit met maximale benutting van ruimtes, uitgepuurde artistieke vormgeving in een doordachte mix van glas, hout en beton : dat is zo Lampens en zo sterk, zuiver en onnavolgbaar qua vormgeving dat de man niet voor niets internationaal een Belgian design hero wordt genoemd.

De beelden spreken voor zich : dit pand is van een onschatbare architecturale schoonheid en een grote eer voor ons om te mogen aanbieden.Referentie: 726
Bouwjaar: 1981
Prijs: € 595.000
Type: Woning
Oppervlakte grond: 730 m²
Oppervlakte bewoonbaar: 252 m²
Adres: Astridlaan 67, Geraardsbergen
Tm Aw Geraardsbergen 03

 • Bedrooms

  2

 • 1

 • Garage

  Ja

 • Garden

  Ja

 • Swimming pool

  Nee

 • Sauna

  Nee

 • Roofed swimming pool

  Nee


EPC: 403 kWh/m²
Vergunning: Ja
Dagvaarding: Nee
Rechterlijke beslissing: Nee
Voorkooprecht: Nee
Verkavelings vergunning: Ja
Stedenbouwkundige bestemming: Woongebied
Tm Aw Geraardsbergen 06

Contacteer makelaar

ArchitectenWoning - Frederic Rozier

Tel: +32 (0)485 41 01 49

Mail: frederic@architectenwoning.be

Tm Aw Geraardsbergen 07