Tm Aw Knokke 1

Woning Dr De Beir


Typevoorbeeld van de loepzuivere toepassing van de principes van de Nederlandse ‘Stijl’-beweging. Het pand wordt beschouwd als iconisch basiswerk van de moderne architectuur in Vlaanderen.
Zuiver geometrische en functionalistisch uitgewerkt volume van 3 bouwlagen onder plat dak.

Opdracht van de artistieke dokter De Beir aan Huib Hoste was de bouw van een grote en goedkope woning voor praktijk en gezin in de ‘nieuwe stijl’.

Hoste maakt van de gelegenheid gebruik om te experimenteren met de constructie van het gebouw door gebruik van sintel- of assebeton.

Interieur in samenwerking met kunstschilder en binnenhuisarchitect Sevranckx. Bij een grondige restauratie in 1999-2000 wordt het huis in oorspronkelijk uitzicht hersteld met zwart geschilderde muren en plint in rode Boomse tegels.

Functioneel uitgewerkte rechthoekige plattegrond die door het gebruik van beton de mogelijkheid geeft tot een vrijere indeling van ruimtes.

Benadrukte inkompartij van gele baksteen getypeerd door verlichtingskubusje met een rood kruis, waarboven vlaggenmasthouder als verticaal accent.
Begane grond met dienstruimtes en consultatiekamers van de dokter.1everdieping met L-vormige eet-, woon- en studeerkamer met balkon. Scheiding master bedroom en badkamer door enkele treden. Bovenverdieping met slaapkamers kinderen, speelkamer en gastenkamer.
Centraal geplaatste trap met zenitale verlichting (geometrisch glas in lood) verbindt de verschillende functies: wonen, werken en slapen.

Aan de lichtinval is doorheen het volledige concept extreem veel aandacht besteed.
Esthetisch sterk is ook dat het oorspronkelijke materiaalgebruik een visuele vertaling is van de verschillende functies van het pand: begane grond met praktijk en dienstvertrekken in rode Boomse tegels, de bovenverdieping met woon- en slaapvertrekken in zwart geteerd parement waardoor dit niveau wordt afgescheiden van de bodem.
In de bovenbouw zijn de grote betonnen kozijnramen in een onderlinge compositie gezet van kleinere vlakken die een samenspel vormen tot grotere eenheden. De vaste ramen zijn in serie vervaardigde ramen van gewapend beton.

Naar verluidt bleef de door Sevranckx ontworpen muurschildering bewaard onder de huidige beschildering.
In alle kamers zijn de oorspronkelijke ingebouwde kasten bewaard.
Machtig architecturaal concept.
Perfect bewoonbaar, top in orde en zuivere uitgebalanceerde schoonheid alom tot in de details.

Uniek en uitstekend voorbeeld van Hostes ambitieuze visie dat kleur, functie en interieur 1 plastisch geheel moeten vormen.


Reference: 652
Prix: € 4.750 / Maand
Type: Woning
Surface du sol: 310 m²
Surface habitable: 600 m²
Adress: Dumortierlaan 8, Knokke, Belgique
Tm Aw Knokke 11

 • Bedrooms

  6

 • 2

 • Garage

  Oui

 • Garden

  Non

 • Swimming pool

  Non

 • Sauna

  Non

 • Roofed swimming pool

  Non


Permis: Non
Invocation: Non
Décision judiciaire: Non
Droit de préemption: Non
Permis de lotissement: Non
Destination d'urbanisme: Woongebied
Tm Aw Knokke 10

Contacter courtrier

ArchitectenWoning - Kristof Welleman

Tel: M +32 (0)498 44 26 98

Mail: kristof@architectenwoning.be

Tm Aw Knokke 23