Aw Heusden 46

AW Frank Verplanken

Unieke architectenwoning van Frank Verplanken (1991) residentieel gelegen gebouwd in de bestaande tuin van zijn ouders. Verplanken vestigde zich in 1982 als architect in Heusden met zijn BUDA of Bureau voor Urbanisme, Design en Architectuur. Tijdens zijn studies Sint-Lucas Gent kreeg hij les van de iconische Juliaan Lampens. Momenten die van grote invloed zouden zijn op zijn latere oeuvre en specifiek op het concept van zijn eigen woning.


De Lampens touch integreerde hij vervolgens met zijn eigen persoonlijke stijl en zijn visie rond bouwen en wonen, een visie die nauw aansluit bij Le Corbusier en Mies van der Rohe. Ook de aanknopingspunten met de Japanse en Scandinavische architectuur zijn duidelijk herkenbaar.
Het huis dat Verplanken voor zichzelf bouwde is bewust geïntegreerd in het groen errond. De uitgesproken vorm is dan ook in functie van een organische versmelting met de natuur.
De brievenbuis is een eerste hint gevolgd door de unieke gebogen voorgevel, beide de architecturale proloog van wat zich verder in de woning afspeelt: een absoluut fantastisch architecturaal concept dat tot in de kleinste details wordt doorgetrokken.
Kenschetsend zijn de boogvormen in tal van uitvoeringen, de houten balken die de volledige woning omspannen en de sensationele ‘open plan’ ruimtebeleving ondermeer gerealiseerd door spiegeling en weerkaatsing van het licht van de talrijke waterpartijen die de woning omgeven.

Overal waar men gaat en staat is er openheid en luchtigheid met toch telkens zeer verstandige functionele ingrepen die ruimtes subtiel scheiden en een specifieke cosy eigenheid geven. Zo is de keuken niet afgescheiden maar een open belevingsruimte geïntegreerd in het geheel en afgebakend van de ruimte errond door de keukenkasten.

Een lage gemetselde muur scheidt het keukenblok van de woonruimte. Let ook op de industriële elementen en de slimme oplossingen: de buis van de verwarmingsinstallatie geeft de aanblik van een open haard. De bakstenen vloer rondom de schouw versterkt dit effect.

Deze woning is naast geweldig qua design ook hyper functioneel : de vele ingemaakte en vaste kasten van duurzaam oregonhout door de architect zelf ontworpen garanderen een permanente cleane look.
De 3 slaapkamers boven geven uit op een open bureau.
Alle architecturale details zijn naar ontwerp van Verplanken , zowel de technische elementen zoals sanitair (bad, lavabo's en wc's) als interieurelementen genre plafondlampen en vast meubilair. Dat dit een uniek bouwwerk is met een grote architecturale meerwaarde staat niet ter discussie. Elk detail klopt. Alles is premium uitgevoerd.

De woning ademt vrijheid, puurheid en intense verbondenheid met de natuur waar de mens niet bruusk heeft ingegrepen maar integendeel organisch deel van wil uitmaken. Een bijna kosmische visie vertaald door de uitgesproken fluïde vormgeving met inzet van veel hout en natuurlijke materialen en focus op het alomtegenwoordige water rond het complex. Zeer aangenaam ‘mindful ’ wooncomfort in duurzame luxe en bevrijdende open ruimtes uitnodigend om quality time met vrienden en familie door te brengen. De mens als sociaal dier: very le Corbusier. Evenals: architectuur in harmonie met natuur.


Referentie: 634
Bouwjaar: 1991
Prijs: Verkocht
Type: Villa
Oppervlakte grond: 941 m²
Oppervlakte bewoonbaar: 234 m²
Adres: Blauwesteenstraat 16a, Destelbergen
Aw Heusden 05

 • Bedrooms

  3

 • 1

 • Garage

  Nee

 • Garden

  Ja

 • Swimming pool

  Nee

 • Sauna

  Nee

 • Roofed swimming pool

  Nee


EPC: 363 kWh/m²
Vergunning: Ja
Dagvaarding: Nee
Rechterlijke beslissing: Nee
Voorkooprecht: Nee
Verkavelings vergunning: Nee
Stedenbouwkundige bestemming: Woongebied
Aw Heusden 21

Contacteer makelaar

ArchitectenWoning - Kristof Welleman

Tel: M +32 (0)498 44 26 98

Mail: kristof@architectenwoning.be

Aw Heusden 13