Tm Aw Ukkel 19

AW Yves Stevens

Modernistische villa met unieke architectonische kenmerken, prachtig gelegen op een heuvel in een bosrijk landschap. Ontworpen door architect Yves Stevens voor zichzelf en zijn gezin, combineert het huis eenvoud van volumes en een organische relatie met de omgeving, volledig gericht op de lucht en het landschap.


Gelegen op de zuidflank van de Homborch-heuvel, strekt het terrein zich uit over een groot perceel tegenover de Vallei der Kunstenaars van Linkebeek. Het biedt de woonruimtes een blijvende band met het landschap, dat door de seizoenen heen verandert en echt het huis binnendringt.

Qua voorzieningen is het ideaal gelegen, zowel in een paradijs van rust en privacy als dicht bij de winkels en faciliteiten van Ukkel en Linkebeek (winkels, openbaar vervoer, scholen, etc.).

Vanuit de straat teruggetrokken, aan het einde van een oprijlaan, ontvouwt de constructie zich in een lange horizontale lijn, waarbij de hoofdruimtes gelijkvloers naar de tuinen zijn gericht en de functies van het huis volgens de zonnestand worden georganiseerd. In harmonie met de natuur biedt het huis zijn bewoners een unieke privacy zonder directe inkijk.

De tuinen, aangelegd op de helling, wisselen bosrijke omgevingen af met terrassen, bloembedden, intiemere tuinen en een grote verscheidenheid aan plantensoorten die uitkijken op het omliggende landschap. Diverse wandelpaden en trappen maken het mogelijk om van het ene naar het andere deel te gaan en te genieten van de verschillende uitzichten gedurende de dag en de seizoenen. De variëteit aan landschapsarchitectuur maakt het een ideale plek voor liefhebbers van bomen en bloemen, maar ook een onbeperkt speelterrein voor kinderen.

De constructie past in dit bosrijke en groene kader met eenvoudige en strakke volumes, typisch voor de moderne beweging. De zuivere lijnen staan in dienst van de ruimte, het licht en het landschap.

Vanaf de ingang van het huis benadrukt het architectonische concept rationaliteit, eenvoud en vloeiendheid in de ruimtelijke organisatie, waarbij de leefruimtes aan de ene kant en de slaapkamers aan de andere kant zijn gesitueerd.

Op de begane grond genieten de woonkamer en de keuken van grote panoramische ramen en een volledige verbinding met de omliggende terrassen. De woonkamer herbergt de eetkamer en de zithoek die zich nestelt rondom een door de architect ontworpen haard, gemaakt van zwart stalen plaat, hangend boven de haard. De keuken verlengt het geheel via een erker voor de eetruimte, omgeven door de natuur, vogels en eekhoorns.

Verschillende dienstruimten (bijkeuken, kelders, etc.) begeleiden de hoofdruimtes, verborgen aan de noordgevel. Aan de westkant zijn de slaapkamers verdeeld over twee niveaus, waardoor het huis in de helling geïntegreerd is en ze hebben directe toegang tot de tuin. De ouderlijke suite heeft een ruime badkamer en een kleedkamer.

Het geheel wordt georkestreerd door de intelligente opzet van circulatie, die een ware architectonische wandeling tussen de ruimtes vormt, zowel binnen als buiten het huis. In het mooie seizoen verdwijnt de grens tussen kamers en tuinen. Deze overgangen en doorgangen worden verzorgd door wanden die op maat gemaakte ingebouwde meubels herbergen, waarboven en tussen de licht binnenvalt. Het welzijn van de moderniteit komt voort uit deze ruimtelijke continuïteit tussen open ruimtes die op elkaar zijn gericht.

De constructieve opzet, gemengd, wordt verzekerd door dubbele dragende muren (voor de omhulling) en een massief houten balkenstructuur. Op de vloer benadrukken leisteentegels een organische verankering in de aarde, terwijl de houten kozijnen met dubbel glas de verbinding met de omliggende bomen waarborgen. De woning, die een update nodig heeft om aan de hedendaagse comfortnormen te voldoen, biedt een immens, zeldzaam en uniek potentieel in een adembenemend mooie omgeving.


Referentie: 859
Bouwjaar: 1964
Prijs: € 1.950.000
Type: Villa
Oppervlakte grond: 3939 m²
Oppervlakte bewoonbaar: 340 m²
Adres: Godshuizenlaan 172, Ukkel
Tm Aw Ukkel 17

 • Bedrooms

  5

 • 2

 • Garage

  Ja

 • Garden

  Ja

 • Swimming pool

  Nee

 • Sauna

  Nee

 • Roofed swimming pool

  Nee


EPC: 545 kWh/m²
Vergunning: Ja
Dagvaarding: Nee
Rechterlijke beslissing: Nee
Voorkooprecht: Nee
Verkavelings vergunning: Nee
Stedenbouwkundige bestemming: Woongebied
Tm Aw Ukkel 13

Contacteer makelaar

ArchitectenWoning - Frederic Rozier

Tel: 0032 (0)485 41 01 49

Mail: frederict@architectenwoning.be

Tm Aw Ukkel 28