Lvs Aw Tervuren 15

EGKS-WONING NR. 4

EGKS-Woning nr.4 is ontworpen door Willy Van Der Meeren. Gelegen in het Vierwindenbinnenhof, een klein woonerf gebouwd in 1957-1958 bestaande uit 8 EGKS-woningen. EGKS of Europese Gemeenschap voor Kolen en Staal is de organisatie die zoals bekend na WO2 de vrede in Europa wilde verzekeren door controle op de productie van kolen en staal, toendertijd de belangrijkste grondstoffen voor oorlogswapens. De EGKS geldt als 1e aanzet tot de Europese Unie waarin zij ook later opging. VDM, algemeen bekend om zijn uitgesproken sociaal engagement greep op de valreeep naast EGKS subsidies om zijn prototype arbeiderswoning op grote schaal te produceren.


Hij kocht dan maar een stuk grond tussen Tervuren en Moorsel gekend als De Vier Winden en bouwde er zijn 8 EGKS-woningen. Hij ging er zelf wonen samen met 7 gelijkgestemden waaronder professoren, schrijvers en intellectuelen. Het is een half-open bebouwing met een private tuin van 537m2 achter de woning en een gemeenschappelijke tuin van 1500m2 aan de voorkant. Typerend VDM die vanuit zijn socialistische bewogenheid concipieerde voor het individu maar altijd in de context van een collectiviteit. Het pand getuigt van een grote constructieve helderheid. De verhoudingen zijn perfect in balans. Strak en functioneel met veel licht en zicht en de typische optimale benutting van de ruimtes. 

Wat VDM zo groot maakt is dat hij vanuit functionaliteit ook altijd in extensie scherp oog had voor een unieke esthetiek zoals speels gebogen lijnen en vormen. De originele interieurelementen zijn dan ook magnifiek en ondertussen zeer waardevol. De trap alleen is een meesterwerk. Veel ingemaakte kasten en houtwerk zijn oorspronkelijk en in goede staat. Het was de ambitie van VDM om mensen gelukkig te maken door ze functionele, degelijke maar ook mooie panden aan te bieden temidden het groen en de warme verbondenheid van de medemens. Het volledige Vierwindenbinnenhof is geklasserd.


Referentie: 497
Bouwjaar: 1957
Prijs: Verkocht
Type: Woning
Oppervlakte grond: 537 m²
Oppervlakte bewoonbaar: 150 m²
Adres: Vierwindenbinnenhof 4, Tervuren
Lvs Aw Tervuren 21

 • Bedrooms

  3

 • 1

 • Garage

  Ja

 • Garden

  Ja

 • Swimming pool

  Nee

 • Sauna

  Nee

 • Roofed swimming pool

  Nee


EPC: 541 kWh/m²
Vergunning: Ja
Dagvaarding: Nee
Rechterlijke beslissing: Nee
Voorkooprecht: Nee
Verkavelings vergunning: Nee
Stedenbouwkundige bestemming: Woonpark
Lvs Aw Tervuren 06

Contacteer makelaar

ArchitectenWoning - Kristof Welleman

Tel: M +32 (0)498 44 26 98

Mail: kristof@architectenwoning.be

Lvs Aw Tervuren 14