Aw Vilvoorde 110518 20 Of 20

Woning D

Unieke modernistische bel-étage rijwoning ontworpen door architect en pionier van het Belgische modernisme : de grote Roger De Winter. Het pand is bovendien gesitueerd in zijn geboortestad Vilvoorde. Resultaat van zijn indringende kijk op verstandig bouwen en wonen is deze karaktervolle architectuur met geprononceerde modernistische invloeden. Zeer kenmerkend is natuurlijk de functionele geometrisch uitgebalanceerde sobere vormgeving met grote ramen.


Hout heeft 2 doelstellingen : het warme gezellige nestgevoel, de cosiness zoals vertaald in wandbekleding en plafonds. Maar het wordt tegelijkertijd ook practisch ingezet voor vele ingemaakte kasten wat opbergen makkelijk maakt. De Winter hield niet van overbodige tierelantijnen en rommel. Het modernisme gaat voor strak en clean en opgeruimd wat de vormen en lijnen ook veel beter doet uitkomen.
Deze woning is structureel tout court magnifiek. De proporties zijn slim met veel aangename luchtige ruimtes, niveauverschillen waar het licht doorspeelt en een prachtige open trappenhal. Let ook op de originele typisch modernistische inkom in natuursteen met cirkels als afwerking. Het gelijkvloers is prima geschikt als praktijk of kantoorruimte. Op de 1e verdieping bevindt zich een magnifieke woonkamer met te vernieuwen keuken en zuidgericht terras. De 2de verdieping omvat de badkamer en 3 ruime slaapkamers. Architecturaal is dit een geweldige woning. Een zuiver meerwaardeconcept. 

Een statement van het zogeheten ‘democratisch of functioneel modernisme’.
In vrijwel originele staat en zeer goed bewaard met veel waardevolle authentieke interieurelementen. Highlight is de prachtige stalen trap. Het feit dat de jaren ’50 hier ongerept openvouwen zonder dat er ooit is ingegrepen, is op zich al uiterst waardevol. En zeldzaam. Wat de investering alleen maar ten goede komt.
Het modernisme is ook steeds meer in trek wegens de onversneden cool en de nostalgie naar een tijdperk toen alles nog overzichtelijk en fun leek. We zien niet dikwijls toppanden als deze die als het ware verstild zijn in de tijd. Met alles erop en eraan nog intact origineel. Logische consequentie omdat er nooit ingegerepen is, is natuurlijk de noodzaak van een update naar moderne comfortnormen. Evident met respect voor de originele geweldige fifties/sixties vibe. Doe een update, trek de sobere vormgeving door en het resultaat is een parel van het Belgische travaillistische modernisme.


Referentie: 578
Bouwjaar: 1957
Prijs: Verkocht
Type: Huis
Oppervlakte grond: 147 m²
Oppervlakte bewoonbaar: 200 m²
Adres: Hendrik I - Lei 319, Vilvoorde
Aw Vilvoorde 110518 7 Of 20

 • Bedrooms

  3

 • 1

 • Garage

  Ja

 • Garden

  Ja

 • Swimming pool

  Nee

 • Sauna

  Nee

 • Roofed swimming pool

  Nee


EPC: 411 kWh/m²
Vergunning: Ja
Dagvaarding: Nee
Rechterlijke beslissing: Nee
Voorkooprecht: Nee
Verkavelings vergunning: Nee
Stedenbouwkundige bestemming: Woongebied
Aw Vilvoorde 110518 16 Of 20

Contacteer makelaar

ArchitectenWoning - Kristof Welleman

Tel: M +32 (0)498 44 26 98

Mail: kristof@architectenwoning.be

Aw Vilvoorde 110518 3 Of 20