Dsc 1253

Woning NF

Magnifieke brutalistische woning uit 1976 van de iconische Belgische architect Jo Crepain (1950-2008). Locatie rustige woonwijk in Hoevenen dichtbij dorpskern en alle voorzieningen. De zogeheten woning Verstraeten dateert uit de beginperiode van de creatieve Crepain. Thema van het ontwerp is ‘de moderne burcht’. Crepain herinterpreteert daarmee de ongebreidelde fantasie uit zijn kinderjaren in een funktioneel concept wat bijvoorbeeld ook Panamarenko veelvuldig doet.

De ronde betonnen spiltrap in de achtergevel fungeert als burchttoren. Een loopbrug boven de keuken verbindt slaapgedeelte met de aansluitende ruimte. Betonnen uitsteeksels in de gevel, doorkijkluikjes in de slaapkamers, betonnen plafonds en ruwe steen in het interieur refereren evident naar de burchttypologie en vormen een eigen sterke interpretatie van het pure brutalisme. Crepain houdt consistent doorheen alle ruimtes zijn particuliere stijl aan en zorgt daarbij voor een zeer dynamische ruimteverdeling. Filmische hoge, zonovergoten ruimtes zoals de 3.6m hoge leefruimte wisselt hij af met lage, kleine, donkere (schuil)hoekjes zoals de cosy tv-hoek. 

Proporties, licht, zicht en perspectieven zijn meticuleus doordacht. De keuken is apart maar toch via de eethoek verbonden met de leefruimte. De 1ste verdieping telt 2 ruime slpk, een badkamer en aparte wc. Gelijkvloers naast de tv-hoek ook een 3de slpk met dressing en lavabo. Een magnifiek cilindervormig terras verbindt de leefruimte met de ZW gerichte tuin die mooi is aangelegd. Vele originele interieurelementen zijn intact. De woning is in goede staat. Absolute must-buy voor de architectuurfan pur-sang. Prachtige vormgeving in authentieke staat van de grote Crepain : need we say more ?


Referentie: 567
Bouwjaar: 1976
Prijs: Verkocht
Type: Huis
Oppervlakte grond: 246 m²
Oppervlakte bewoonbaar: 175 m²
Adres: Berkenlaan 125, Hoevenen
Dsc 8227

 • Bedrooms

  3

 • 12

 • Garage

  Ja

 • Garden

  Ja

 • Swimming pool

  Nee

 • Sauna

  Nee

 • Roofed swimming pool

  Nee


EPC: 300 kWh/m²
Vergunning: Ja
Dagvaarding: Nee
Rechterlijke beslissing: Nee
Voorkooprecht: Nee
Verkavelings vergunning: Nee
Stedenbouwkundige bestemming: Woongebied
Dsc 4254