Image030718145530

Kunstenaarswoning Marc Sleen

Romantisch begroeide modernistische villa uit de jaren 1930 en kunstenaarswoning van de bekende Vlaamse stripauteur en geestelijke vader van Nero : Marc Sleen.


Magnifiek in het groen gecamoufleerd, bepleisterd en beschilderd sober uitgezet pand met omringende tuin ingeplant op een ruim perceel op de hoek met de Hyacintenlaan. Aan de straat omgeven door een betonnen omheining uit dezelfde bouwperiode. Volgens de huidige bewoners was de oorspronkelijke opdrachtgever een bouwkundige met een koloniaal verleden. Historisch kaartmateriaal uit de 18de en 19de eeuw laat duidelijk zien dat de omgeving in die periode nog volledig deel uitmaakte van het Zoniënwoud. De wijk, momenteel gevat tussen de spoorlijn en het Zoniënwoud, werd verkaveld tijdens het interbellum en groeide uit tot een stylish residentiële wijk. De huidige Hortensialaan kreeg toen de benaming Avenue du Parc in 'le Pittoresque van Groenendael'. Het complex zelf bestaat uit 2 volumes waarbij een gang de verbinding vormt tussen een zuidelijk volume van 1 bouwlaag en een noordelijk van 2 bouwlagen met keldergarage. De verspringende volumes worden afgedekt door een overkragend plat dak.
De verhoogde daklijst is uitgewerkt als een omlopende bloembak waarin oorspronkelijk ook effectief een bloementuin werd aangelegd.

De benaming Le Clôs Fleuri vindt hier zijn verklaring.
De eenvoudige rechthoekige vensters met bewaarde stalen ramen zijn gevat in een karakteristieke, zwarte tegelomlijsting met een kroonlijst die bij de deur verder uitspringt. Evenwichtig uitgezet concept aan de buitenkant. De binnenkant is een mix van art deco en neo-classicisme. Alle ruimtes zijn doordacht, tot in de detail afgewerkt en sober van opbouw. Prachtig mits de juiste interieurinvulling die geen aandacht wegtrekt van het originele concept, de art deco geometrische sierelementen benadrukt en de unieke views op het Zoniënwoud voluit kans geeft.
Very classy en cool gebouw met een rijke geschiedenis verscholen in het groen op een goeie 15km van Brussel. Bureau en tekenatelier annex bibliotheek van Marc Sleen waren er gehuisvest maar zijn in totaliteit overgebracht naar het Museum Marc Sleen in de Zandstraat Brussel.
De kunstenaar bracht er lange dagen door en etaleerde er ook al zijn parafernalia en herinneringen aan verre reizen. Afrika was zijn passie. In dit magnifieke pand verscholen in de natuur is dan ook veel inspiratie opgeborreld voor zijn beste werk.


Referentie: 588
Bouwjaar: 1937
Prijs: Verkocht
Type: Villa
Oppervlakte grond: 2468 m²
Oppervlakte bewoonbaar: 231 m²
Adres: Hortensialaan 1, Hoeilaart
Image030718145622

 • Bedrooms

  3

 • 1

 • Garage

  Ja

 • Garden

  Nee

 • Swimming pool

  Ja

 • Sauna

  Nee

 • Roofed swimming pool

  Nee


EPC: 966 kWh/m²
Vergunning: Ja
Dagvaarding: Nee
Rechterlijke beslissing: Nee
Voorkooprecht: Nee
Verkavelings vergunning: Nee
Stedenbouwkundige bestemming: Woongebied
Image030718145648

Contacteer makelaar

ArchitectenWoning - Kristof Welleman

Tel: M +32 (0)498 44 26 98

Mail: kristof@architectenwoning.be

Hortensialaan1 Hoeilaart 34 Web