Tm Aw Alsemberg 24

Kunstenaarswoning Theys

Unieke modernistische eigen woning weggedoken in de natuur van kunstenares Nora Theys (1963) naar ontwerp van Jean Albert en Valère Retour. Beide architecten werkten voor dit project intensief samen en lieten zich daarbij inspireren door de realisaties van Neutra, Niemeyer en Wright. De witgeschilderde bakstenen kunstenaarswoning is dan ook meer dan zomaar een bouwwerk.


Zowel plattegrond als volumewerking zijn opgebouwd volgens de wiskundige verhouding 30-45-90. Het concept is gekristalliseerd rond de kernwaarden functionalisme esthetisch vormgegeven en omgekeerd.

Ligging van het perceel, oriëntatie en omgeving zijn bepalend geweest voor architectuur, vormgeving en materiaalgebruik. Zo is de woning gesloten naar het noorden – of ‘functioneel open’ - en royaal beglaasd aan de zuidzijde. Nutsruimtes als garage, inkom, circulatieruimtes en trappenpartijen bevinden zich dan ook in het noordelijk deel terwijl alle leefruimtes zuidelijk gericht zijn om maximaal licht, zicht en zon te omarmen.

Mooie oprijlaan, inkom opzij van het huis met vestiaire, badkamer en toilet aan de ene kant en de overweldigende open benedenruimte aan de andere kant. De vormgeving wordt bepaald door glaspartijen die niet onderbroken worden. Deuren zijn geplaatst waar noodzakelijk en schermen zorgen voor privacy. De volledige leefruimte inclusief living, keuken en eetplaats is een zuiver 1 room living concept.

De verschillende ineenlopende volumes zijn doordacht functioneel verdeeld. De ruimtesensatie is uniek. De vele vensterpartijen en de glazen box met opmerkelijk schuin oprijzend dak zorgen voor een explosief open gevoel van licht, zicht, perspectief en extensie naar de natuur. De architectuur is volledig in harmonie met de omgeving en ook de verschillende terrassen moeten in die optiek worden gezien namelijk als natuurlijke uitloper van bouwwerk in groen. Het modernisme gaat er namelijk van uit dat de mens deel is van de natuur en maar gelukkig kan zijn indien die connectie intact blijft in wonen en leven.

Naast leefruimtes die artistiek zijn aangekleed heeft kunstenares Nora Theys ook de garage herdoopt tot atelier. De bovenverdieping herbergt de slaapvertrekken.

Deze woning is een statement van het zuivere modernisme met een onversneden sixties vibe. Altijd zorgvuldig en met veel liefde onderhouden. Stevig opgetrokken met kwaliteitsmaterialen. Lange oprit met het huis achteraan in het groen weggedoken. Terrassen voor sfeer en ontspanning en mooie tuin grenzend aan een natuurgebied. Een groen paradijs en dit vlakbij alle voorzieningen, aansluitingen met snelwegen op een goeie 15km van de hoofdstad.

Referentie: 783
Bouwjaar: 1963
Prijs: Verkocht
Type: Woning
Oppervlakte grond: 1440 m²
Oppervlakte bewoonbaar: 172 m²
Adres: Sanatoriumstraat 254 , Alsemberg
Tm Aw Alsemberg 23

 • Bedrooms

  2

 • 1

 • Garage

  Nee

 • Garden

  Ja

 • Swimming pool

  Nee

 • Sauna

  Nee

 • Roofed swimming pool

  Nee


EPC: 631 kWh/m²
Vergunning: Ja
Dagvaarding: Nee
Rechterlijke beslissing: Nee
Voorkooprecht: Nee
Verkavelings vergunning: Nee
Stedenbouwkundige bestemming: woonpark - natuurgebied
Tm Aw Alsemberg 12

Contacteer makelaar

Welleman - Wonen met Meerwaarde

Oudenaardsesteenweg 441

9420 Erpe-Mere

Tel: (0)498 44 26 98

Tm Aw Alsemberg 01