Aw Wieze 220518 28 Of 19

Villa De Olmen

Stilistisch karakteristieke art-deco villa uit het interbellum, bekend als De Olmen. Beschermd monument (MB van 12.12.2002). Volgens kadastergegevens van 1925 werd op het terrein van de huidige tuin indertijd een lusthof aangelegd met achteraan een tuinpaviljoen. In 1926 liet brouwer Leon Callebaut voorin een ruime villa bouwen naar ontwerp van de Gentse Sint-Lucasarchitect Carlos Malfait (1891-1975), leerling van architect Valentin Vaerwyck. Getuige daarvan het opschrift ‘C. Malfait/ architecte/ 1926’, verticaal in reliëf aangebracht op een hardstenen plaat op de linker hekpijler.


Ijzeren hek geschilderd in zwart/wit, kenmerkend voor de art-decoperiode met strakke geometrische verdeling en repetitief ruitmotief in een veld met golvende lijnen. Riant landhuis van 2 bouwlagen met evenwichtige verhoudingen in sobere baksteenarchitectuur. Monumentale indruk door de symmetrische opstand. Voorgevel met sterk vooruitspringende middenpartij, op de begane grond opengewerkt met drie bogen tot een portiek met daarin een centrale dubbele vensterdeur als voordeur. De keuken is gesitueerd in een lage uitbouw op de oosthoek naast de zijingang (vroegere diensttoegang). De pergola tegen de zuidhoek van de achtergevel werd in een jongere periode met beglazing gedicht tot veranda. Naar indeling weerspiegelt het pand de nieuwe tussenoorlogse normen van functionaliteit en comfort. Andere aspecten zoals de kwaliteit van de afwerking zijn een uiting van het prestige en de sociale status van de bouwheer.

De opmerkelijke inkomhal, proportioneel de grootste benedenkamer, ademt grandeur door de luxueuze materialen. Mooie vloeren met zwart en witte marmertegels in dambordpatroon. Opmerkelijke originele wandbekledingen met een fijne laag fineerhout in blokpatroon op een papieren drager. Originele art-deco plafondlichten met geometriserende glazen kappen. Eiken trap met strak uitgewerkte leuning. Het art-decomotief van de trappaal krijgt een mooie rappel in het smeedwerk van hek en venstertralies. Andere oorspronkelijke interieurelementen: eiken parketvloeren in 2 salons en op de hele bovenverdieping, structuurglas in driedelige deurlichten, oorspronkelijke deurkrukken en brede zesdelige beglaasde deur met bovenlicht tussen hal en salon. Origineel tuinpaviljoen en kunstgrot in imitatienatuursteen van gewapend beton en cement. Deze woning is een absoluut unicum. De filmisch imposante ruimtes vol originele geometrisch uitgezette interieurelementen in de mooiste kleurencombo’s en materialen getuigen van de onvervalste grandeur van de art deco.


Referentie: 618
Bouwjaar: 1926
Prijs: Verkocht
Type: Villa
Oppervlakte grond: 7500 m²
Oppervlakte bewoonbaar: 675 m²
Adres: Nieuwstraat 83, Wieze
Aw Wieze 8 Of 29

 • Bedrooms

  6

 • 2

 • Garage

  Ja

 • Garden

  Ja

 • Swimming pool

  Nee

 • Sauna

  Nee

 • Roofed swimming pool

  Nee


EPC: 686 kWh/m²
Vergunning: Nee
Dagvaarding: Nee
Rechterlijke beslissing: Nee
Voorkooprecht: Nee
Verkavelings vergunning: Nee
Stedenbouwkundige bestemming: Woongebied
Aw Wieze 4 Of 29

Contacteer makelaar

ArchitectenWoning - Kristof Welleman

Tel: M +32 (0)498 44 26 98

Mail: kristof@architectenwoning.be

Aw Wieze 220518 26 Of 19