Tm Aw Ekreren 19

Villa ‘Les Hirondelles’

Unieke belle epoque woning ‘Les Hirondelles’ opgetrokken rond 1900 als vakantievilla en dit in hartje Mariaburg in een mooie residentiële wijk met gelijkaardige statige panden. Niet voor niets bouwkundig erfgoed.


De prachtige architectuur staat volledig in het teken van ruimte, licht, zicht en luxueus genieten in een stijlvol kader. De volumes zijn open en luchtig met elk een unieke harmonieuze sfeer. Sinds de origine is de eigenheid van deze architecturale parel met parktuin door de opeenvolgende eigenaars intact en liefdevol gekoesterd.

Op de benedenverdieping zijn enerzijds keuken en eetkamer en anderzijds leefkamer bij de jongste renovatie in 2021 van elkaar gescheiden door een moderne, uit glas en staal bestaande tussendeur die zich naadloos integreert in het bredere geheel. Met de keuze van de materialen beoogde ‘Veldhuis architectuur’ een uniek spel van kleur en licht in de meest uiteenlopende reflecties. Genieten van de ochtendzon doe je bijvoorbeeld in de bureau/bibliotheek.

Aan afwerking, kunstzinnigheid en details werd de grootste aandacht besteed zoals gebruikelijk wanneer gebouwd werd in die tijd voor de gegoede burgerij. Extra troef bij dit pand is dat veel waardevolle originele elementen zijn bewaard. Waar vind je nog guillotine ramen met het oorspronkelijke glas in lood? Ook de met uiterste precisie gerenoveerde binnendeuren bestaande uit geslepen glas zorgen zelfs ’s nachts voor een steeds variërend spel van licht en schaduw. Verder op de benedenverdieping recent gerestaureerde visgraatparket evenals gietijzeren radiatoren. Ook de unieke lichtschakelaars zijn een extra stylish touch.

Van beneden gaan we naar boven via een stijlvolle ruime hall waar de originele trap ons leidt naar de 1e verdieping. Daar treffen we 4 ruime kamers, eventueel voor kinderen of guests, waarvan 3 met een mooi balkon. Op dit niveau ook de comfortabele badkamer.

Verdieping 2 onder dak is een oase van rust. Hier treffen we een ruim bureau annex master bedroom met zicht op wuivende boomkruinen. Een prachtige esthetiek is in dit huis zeker geen belemmering voor de nodige focus op functionaliteit, gerieflijkheid en comfort. Zo treffen we hier een ruime en bovenal handige dressing/doucheruimte en een afgescheiden 3de toilet volgens de logica: op elke verdieping 1 toilet.

Niet alleen is de woning top zowel op gerieflijkheid als op originele stijlvolle architectuur, minstens even noemenswaardig is de prachtige parktuin. Het huis is rondom rond voorzien van een ruim terras om er met vrienden en familie met volle teugen van te genieten. Aanpalend als geweldige extra een zwemvijver met bijhuisje dat een eenvoudige, houtgestookte sauna herbergt. Wie door de tuin flaneert ontdekt bovendien verscholen in het groen een volwaardige moestuin en nog een 2de vijverpartij.

Noteer verder een ruime zelfstandig staande garage perfect geïntegreerd in het bredere architectonische geheel. De woning is bovendien volledig onderkelderd met verschillende afzonderlijke ruimtes zoals voorraadkelder, wasruimte, wijnkelder en grote bergruimte. Tot slot was er bij de jongste renovatie ook aandacht voor het energetische aspect. De daken zijn in 2021 voorzien van zonnepanelen, die van buitenaf quasi onzichtbaar zijn. De verwarming wordt aangedreven door een krachtige hoogrendementsketel van de jongste generatie. Dubbel glas is er slechts gedeeltelijk, dit vooral ter vrijwaring van de unieke stijlelementen, zoals bijvoorbeeld het glas in lood en het mondgeblazen glas. Eén van de (weinige) rechtsgevolgen van de vermelding op de inventaris is dat afgeweken kan worden van de energetische normen om de erfgoedwaarde van het pand in stand te houden.

De locatie is prima in een mooie buurt in een lieflijk dorp met een ruim schoolaanbod en vlakbij de stad met alle nodige voorzieningen, mobiliteit en aansluiting op verkeersaders. Het hoeft niet te verwonderen dat het pand een plaatsje gevonden heeft op de ‘Inventaris van het Bouwkundig Erfgoed. Het is er bekend als ‘Villa Les Hirondelles’ https://inventaris.onroerenderfgoed.be/erfgoedobjecten/214451.

BEZOEKMOMENT WOENSDAG 21 JUNI
contacteer makelaar voor afspraakReferentie: 801
Bouwjaar: 1900
Prijs: Verkocht
Type: Villa
Oppervlakte grond: 2738 m²
Oppervlakte bewoonbaar: 382 m²
Adres: Bist 50, Mariaburg
Tm Aw Ekreren 14

 • Bedrooms

  5

 • 2

 • Garage

  Ja

 • Garden

  Ja

 • Swimming pool

  Ja

 • Sauna

  Ja

 • Roofed swimming pool

  Nee


EPC: 344 kWh/m²
Vergunning: Ja
Dagvaarding: Nee
Rechterlijke beslissing: Nee
Voorkooprecht: Nee
Verkavelings vergunning: Ja
Stedenbouwkundige bestemming: Woongebied
Tm Aw Ekreren 04