Tm Aw Lampernisse 28

Woning AB

House Anné - Buyl (2003). Modern topconcept in sobere luxueuze vormgeving van de Belgische architecte Marie-José Van Hee (°1950). Gelegen Lampernisse in de Westhoek en ingeplant op het terrein van een historisch hoevecomplex met oa nog een schuur en bijgebouw. Weggedoken in de beschermde Oudlandpolders in een naar verluidt extreem geluidsarm gehucht met een paar 100 inwoners en een turbulent verleden.


De woning zelf is vloeiend geïntegreerd in de lokale context waarbij de natuur deel is van het concept, een typisch focuspunt van Marie-José Van Hee, internationaal gewaardeerd door de vakwereld maar ook populair bij een breder publiek. Het Momu Modemuseum in Antwerpen is een bekend ontwerp. Haar eigen iconische huis figureert in tal van boeken en tijdschriften.

Van Hee is vertrokken vanuit een uitgebalanceerd symmetrisch grondplan met open structuren en grote landschapsramen. De volledige achterkant van het gebouw waar zich ook de inkom bevindt is een gaanderij van ritmisch opgetrokken verticale glasstroken. De raampartijen verlengen perspectief oneindig met permanent weids zicht op velden, groen en uitgestrekte hemels. Het landschap leent zich hier ook perfect voor.

Zeer aangenaam in dit concept is dat overal is nagedacht over hoe daglicht maximaal binnentrekken zonder last te krijgen van oogverblindend direct zonlicht. Zo zijn er houten schuifelementen voor de ramen boven om licht mooi gefilterd te laten binnenvallen, een upgrade variant op houten luifels voor de ramen van de boerderijen vroeger. Er zijn ook overal overkappingen of zonneweringen.

De signatuur van een groot architect is ook af te meten aan hoe ruimte maximaal creatief kan worden aangepast in functie van moment, stemming en gelegenheid. Zo voorziet Van Hee overal schuifelementen die volumes flexibel kunnen opdelen van klein naar groot met aangepaste sfeer, lichtinval en perspectief. De woning is tot in detail als harmonieus modern totaalconcept geconcipieerd maar overal is er wel een rappel naar de vroegere lokale context. De band met het verleden wordt niet abrupt verbroken.

Elementen worden opnieuw respectvol geïntegreerd, typisch voor MJVH. Zo beklemtonen handgemaakte tegels op het gelijkvloers het landelijke karakter. In de slaapkamers is gewerkt met warm hout (Wengé parket). Overal is consistent een ruraal sober kleurenpallet aangehouden. Wel nieuw en inspelend op wat de moderne mens verlangt zijn grote lichtrijke ruimtes die qua opbouw, perspectief en beleving open en organisch in mekaar overvloeien.

Hier ook als extra een uniek panoramisch vergezicht op natuur. Hyper-geïnstalleerde inox keuken. Instapklaar met premium afwerking op alle parameters. Zalige woonbeleving in een uniek kader. Zowel stilistisch/esthetisch als naar functionaliteit en technisch vernuft is een voltreffer.


Referentie: 704
Bouwjaar: 2008
Prijs: Verkocht
Type: Woning
Oppervlakte grond: 10000 m²
Oppervlakte bewoonbaar: 274 m²
Adres: Oude Zeedijk 44, Lampernisse
Tm Aw Lampernisse 25

 • Bedrooms

  3

 • 2

 • Garage

  Ja

 • Garden

  Ja

 • Swimming pool

  Nee

 • Sauna

  Nee

 • Roofed swimming pool

  Nee


EPC: 182 kWh/m²
Vergunning: Ja
Dagvaarding: Nee
Rechterlijke beslissing: Nee
Voorkooprecht: Nee
Verkavelings vergunning: Nee
Stedenbouwkundige bestemming: Woongebied
Tm Aw Lampernisse 06

Contacteer makelaar

ArchitectenWoning - Kristof Welleman

Tel: M +32 (0)498 44 26 98

Mail: kristof@architectenwoning.be

Tm Aw Lampernisse 03