Tm Aw Mariakerke 27

Woning B

Modernistische parel in 1 van de mooiste straten van Mariakerke. Ontwerp van Dan Craet (1926 - 2013), grondlegger van de modernistische architectuur en interieurkunst in Gent in de jaren 50 en 60. Zijn echtgenote Frida Burssens stond als kunstenares in voor de kleurstudie van veel van zijn bouwwerken.


Deze witgeschilderde bakstenen villa is een zuivere vertaling van Craets belangrijkste architecturale adagio’s nauw aansluitend bij het modernisme Scandinavisch model.

Functionaliteit gecombineerd met een sobere esthetiek. Dynamische planindeling op basis van verspringende niveaus doorgetrokken naar het gevelconcept. Asymmetrische, strak vormgegeven volumes onder lessenaars- of vlinderdaken.Eenvoudig en consequent materiaalgebruik met inzet van veel warm hout voor kasten, interieurelementen en opbergmodaliteiten. Sfeer, gerieflijkheid en privacy staan centraal.

Het welzijn van de mens is het streefdoel: de mens als individu, de mens als sociaal wezen en de mens in interactie met de natuur. Zo is de gevelindeling in overeenstemming met de oriëntatie van de zon. De weloverwogen schikking van muuropeningen en leefruimtes waarborgen intimiteit voor het gezin.

Deze villa in Mariakerke vinkt af op al deze kenmerken en is een typisch voorbeeld uit het vroege oeuvre van Craet.
Ruim, luchtig met veel licht en zicht op groen rondom voor een optimale woonbeleving. Consistente architectuur met split levels met een garage in het souterrain, een dynamische gevelopbouw door het terugspringen van de voorgevel ten opzichte van zijgevels en het dak, de combinatie van witgeschilderde baksteen op een zwart geschilderde plint met vervormde, hardgebakken baksteen in de zijgevel en hout voor de typische dakoversteek.
De ruime garage en kelder zijn ondergronds waardoor de woning hoger komt te staan, een effect dat bewust versterkt wordt door het terras.

Architecturaal geweldig pand in een mooie wijk in Mariakerke. Onversneden sixties in authentieke staat wat zeldzaam wordt. Rechtstreeks te koop van de eerste eigenaars die het liefdevol hebben geconserveerd. Ruim met veel potentieel naar invulling toe. Upgrade naar moderne comfortnormen aangewezen maar evident met het diepste respect voor het concept.


Referentie: 675
Bouwjaar: 1964
Prijs: Verkocht
Type: Woning
Oppervlakte grond: 792 m²
Oppervlakte bewoonbaar: 178 m²
Adres: Mariakerke
Tm Aw Mariakerke 03

 • Bedrooms

  3

 • 1

 • Garage

  Ja

 • Garden

  Ja

 • Swimming pool

  Nee

 • Sauna

  Nee

 • Roofed swimming pool

  Nee


EPC: 675 kWh/m²
Vergunning: Ja
Dagvaarding: Nee
Rechterlijke beslissing: Nee
Voorkooprecht: Nee
Verkavelings vergunning: Nee
Stedenbouwkundige bestemming: Woongebied
Tm Aw Mariakerke 31

Contacteer makelaar

ArchitectenWoning - Kristof Welleman

Tel: M +32 (0)498 44 26 98

Mail: kristof@architectenwoning.be

Tm Aw Mariakerke 08