Tm Aw Marke 22

Woning D

Magnifieke woning uit 1962 van 1 van de meest iconische Belgische architecten, Juliaan Lampens. Geboren 1926 vestigde Lampens zich als zelfstandig architect in Eke. Oorspronkelijk succesvol traditioneel maar Expo ‘58 zorgde voor een totale omwenteling in zijn architectonische ideeën. Het ontwerp van zijn eigen woning even later was dan ook revolutionair te noemen in een zeer eigenzinnige stijl volledig gefocust op betonarchitectuur. Lampens sluit qua visie aan bij de school Le Corbusier / Mies van der Rohe. Zijn diepe liefde voor de Japanse en Scandinavische architectuur wordt ook zuiverder herkenbaar in zijn concepten.


De woning in kwestie in Marke is een perfecte illustratie van die vibe en dus alweer een parel van de moderne architectuur. Mooi geconserveerd bovendien. Het huis is zalig weggedoken in de groene omgeving verscholen achter de oprijlaan met een - typisch Lampens - gesloten voorgevel afgekeerd van de straat maar volledig geopend naar het zuiden dus de tuin met kleine vijver.

Ingang langs zijgevel met prachtige deur die uitloopt op brede gang die versmelt in het woongedeelte. De uitgesproken horizontaliteit van het huis benadrukt bewust de integratie met tuin en natuur. Het betonnen plat dak wordt gedragen door 1 betonnen muur aan 1 zijde en door rijen stalen profielen die niet alleen een dragende functie vervullen maar frame zijn voor glaspanelen (dubbele beglazing al in 1962!) en houten wanden van es.


De fascinatie van Lampens voor de Scandinavische naoorlogse architectuur vertaalt hij in een bevrijdende openheid van de ruimtes met alom zicht op groen en wanden die nooit doorlopen tot het plafond. Ook boven de buitenwanden zijn rondom het gebouw bandramen aangebracht. Functionele wanden met open bovenstroken vormen ook de scheiding tussen het woon- en slaapgedeelte met voldoende privacy maar tegelijk het bewuste effect van doortrekken van lichtstroken en ruimteperspectief. De 3 slaapkamers geven uit op de tuin. De keuken is afgescheiden.

Let op de magnifieke touches zoals de centraal gelegen sculpturale betonnen schouw in de living en de natuurstenen vloer die het effect van dit kunstwerk nog extra versterkt.

Verschillende terrassen rondom de woning stimuleren het buitenleven gevoel. Bevrijdende openheid met overal licht en zicht op groen, functionaliteit met maximale benutting van ruimtes, uitgepuurde artistieke vormgeving in een doordachte mix van glas, hout en beton dat is Lampens.


Referentie: 695
Bouwjaar: 1963
Prijs: Verkocht
Type: Villa
Oppervlakte grond: 1044 m²
Oppervlakte bewoonbaar: 212 m²
Adres: Sperlekestraat 7, Marke
Tm Aw Marke 20

 • Bedrooms

  4

 • 1

 • Garage

  Ja

 • Garden

  Ja

 • Swimming pool

  Nee

 • Sauna

  Nee

 • Roofed swimming pool

  Nee


EPC: 269 kWh/m²
Vergunning: Ja
Dagvaarding: Nee
Rechterlijke beslissing: Nee
Voorkooprecht: Nee
Verkavelings vergunning: Nee
Stedenbouwkundige bestemming: Woongebied
Tm Aw Marke 22

Contacteer makelaar

ArchitectenWoning - Kristof Welleman

Tel: M +32 (0)498 44 26 98

Mail: kristof@architectenwoning.be

Tm Aw Marke 20