Tm Aw Zulte 01

Woning DB

Authentieke functionalistische jaren 60/70 villa, woning De Bruycker genaamd en 1 van de zeldzame Jacques Dupuis woningen in Oost-Vlaanderen, Zulte.


Dupuis, architect en meubelontwerper gevormd in La Cambre, wordt door zijn eigenzinnig modernistisch gestileerd en lokaal verankerd oeuvre algemeen beschouwd als een icoon van de Belgische architectuur 2de helft 20e eeuw.

De woning in kwestie is (gelukkig) verstild in de tijd dus hier geen ondeskundige ingrepen in het prachtige concept. Opvallende Dupuis kenmerken zijn een maniakaal oog voor geometrie, consequent doorgetrokken schuine perspectieven en doordachte exploitatie van luchtige open ruimtes. Het gespleten volume verbonden door een dak en verankerd via een monumentale schoorsteen is een procédé waar hij ook al vroeger had mee had geëxperimenteerd.

Let op de geweldige inkom: een pad van trappen en bakstenen langs lage muren bewust geconcipieerd om aan de zuidgerichte voorkant nog een privacy terras te kunnen herbergen. De entree is dan ook veel meer dan alleen maar een toegang. Zie dit als een aparte conceptuele entiteit binnen de zeer originele woonvormgeving.

Zoals in de meeste Dupuis huizen is een centrale rol weggelegd voor de open haard die fysiek en visueel de ruimtebeleving van de woonvertrekken maximaliseert en voor een sterk effect zorgt wanneer aangestoken. Hij was dan ook net als de meeste modernisten gevoelig voor het sociale concept primair samenzijn en verbinden rond een centraal vuur. De mens moet om gelukkig te kunnen zijn connecten met anderen in een soort ‘tribaal gegeven’ vandaar in modernistische concepten naast een haard ook altijd aparte privacy hoeken en hubs.

De woonvertrekken lopen luchtig door mekaar in een coole asymmetrische ruimteverdeling met een overvloed aan licht dankzij de vele grote glazen elementen. Ook voeling met natuur speelt een rol in menselijk welzijn en landschapsramen dienen om buiten naar binnen te trekken en omgekeerd. Alomtegenwoordig duurzaam hout zorgt voor een diepe warme touch als tegenwicht voor het vele koele glas. Royaal terras aan de voorzijde met privacy door muur. Magnifiek is ook de trap naar de verdieping die badkamer en slaapvertrekken herbergt.

Het moet snel duidelijk zijn dat dit meer is dan gewoon een woning. Het is een uniek en meticuleus doordacht architecturaal concept met veel originele goed bewaarde elementen. Prima en rustig gelegen met veel groen. Duurzaam zowel qua structuur als ingezette materialen. Stille getuige van de functionalistisch sobere Scandinavian look & feel uit eind jaren ’60.


Referentie: 737
Bouwjaar: 1967
Prijs: Verkocht
Type: Villa
Oppervlakte grond: 1805 m²
Oppervlakte bewoonbaar: 240 m²
Adres: Zonnelaan 73, Zulte
Tm Aw Zulte 09

 • Bedrooms

  4

 • 1

 • Garage

  Ja

 • Garden

  Ja

 • Swimming pool

  Nee

 • Sauna

  Nee

 • Roofed swimming pool

  Nee


EPC: 508 kWh/m²
Vergunning: Ja
Dagvaarding: Nee
Rechterlijke beslissing: Nee
Voorkooprecht: Nee
Verkavelings vergunning: Nee
Stedenbouwkundige bestemming: Woongebied
Tm Aw Zulte 17

Contacteer makelaar

ArchitectenWoning - Frederic Rozier

Tel: 0032 (0)485 41 01 49

Mail: frederict@architectenwoning.be

Tm Aw Zulte 13