Tm Aw Antwerpen 35

Woning "De Stadsvlinder"

Unieke rijwoning annex studio naar ontwerp van de iconische Belgische architect Jo Crepain, opgeleverd 1988-1989. Mooi concept, in orde en aangenaam gelegen in de Antwerpse binnenstad. Het gebouw kreeg achteraf de poëtische naam Stadsvlinder, geïnspireerd op het uitzicht van de gevel die met enige verbeelding doet denken aan een vleugel met ogen op 5 hoge poten.


Opdrachtgever was het echtpaar J. Sels-Verhaegen, een gezin met 3 kinderen en een inwonende grootmoeder. Dit verklaart de autonome studio op de benedenverdieping wat in feite een kangoeroeconcept is avant la lettre. Woning Sels staat op de plaats van een voormalig 19de-eeuws burgerpand met tuin waarvan enkel de kelder met tonggewelf is bewaard.

Crepain diende voor zijn ontwerp aan heel wat voorschriften te voldoen oa het aansluiten van zijn gebouw bij 1 van de 2 aanpalende kroonlijsten. Hij interpreteerde met veel visie en liet zijn pand harmonisch op beide kroonlijsten aansluiten daarbij gebruik makend van een gebogen met zink beklede dakstructuur in een sierlijke curve als overgang.

Hij koos ook voor roze en grijze betonstenen ipv bakstenen en ontwierp magnifiek ruime, getrapte terrassen aan de achtergevel om het verlies van de vroegere tuin te compenseren. Het ontwerp bevindt zich architecturaal op het spanningsveld tussen enerzijds een streven van Crepain naar een neutrale, zich wegcijferende architectuur en anderzijds een blijvende hang naar de zogeheten Gestalt die focus legt op een harmonieus geheel van onderdelen met een eigen identiteit.

Zo is het interieur consistent sober wit met een inkom- en traphal die als een vide met bovenlicht tot in het dak zuiver is doorgetrokken. De prachtige speciale trap is geïnspireerd op Victor Horta en transformeert van een royale basis naar kleiner en intiemer om op die manier de verschillen in intimiteitsgraad tussen de diverse ruimtes van de woning te concretiseren.

Het gelijkvloers omvat vooraan de garage en de inkomhal met een lager gelegen studio met zit- en eetkamer, slaapgedeelte palend aan het terras op tuinniveau en afzonderlijke keuken en badkamer. Vanuit de inkomhal leidt de brede trap naar de bel-etage die door de haard en een niveauverschil wordt opgedeeld in een zithoek en een eethoek.

Aansluitend de keuken afgeschermd door een wandkast met postmodernistisch fronton. Het geheel grenst aan het gevelbrede 1e dakterras. Een spiltrap ontsluit de slaapvertrekken met op verdieping 2 de master bedroom annex badkamer en het 2de dakterras.

De 3de verdieping omvat 2 kinderkamers met duplex in de dakhelling en een 2de badkamer. Via een centrale steektrap met kastenwanden kan men naar de zolder in de nok. Architecturaal sterk concept van een groot architect. Luchtige, serene en stijlvolle woonbeleving met mooie grote ruimtes.

Gedegen structuur met inzet van kwalitatieve materialen en fantastische vaste interieurelementen. Functioneel doordacht naar opbergmodaliteiten toe en ruimte voor eigen creatieve invullingen dankzij de extra studio. Top gelegen met alle voordelen van een bruisende stad maar toch heerlijk rustig met een parkje om de hoek.


Referentie: 732
Bouwjaar: 1988
Prijs: Verkocht
Type: Woning
Oppervlakte grond: 149 m²
Oppervlakte bewoonbaar: 365 m²
Adres: Lange Ridderstraat 12, Antwerpen
Tm Aw Antwerpen 16

 • Bedrooms

  4

 • 2

 • Garage

  Ja

 • Garden

  Nee

 • Swimming pool

  Nee

 • Sauna

  Nee

 • Roofed swimming pool

  Nee


EPC: 327 kWh/m²
Vergunning: Ja
Dagvaarding: Nee
Rechterlijke beslissing: Nee
Voorkooprecht: Nee
Verkavelings vergunning: Nee
Stedenbouwkundige bestemming: Woongebied
Tm Aw Antwerpen 5

Contacteer makelaar

ArchitectenWoning - Kristof Welleman

Tel: M +32 (0)498 44 26 98

Mail: kristof@architectenwoning.be

Tm Aw Antwerpen 20