20231107 Architectenwoning Duivenstraat40 Mechelen

Woning H

Authentieke modernistische villa met tuin in Mechelen van architect Daniël Craet die zich graag liet inspireren door het Scandinavische modernisme. Zijn ontwerpen worden gekenmerkt door functionele eenvoud, organische verbinding met de natuur en het gebruik van licht als een centraal element van de ruimtelijke ervaring.


Craet staat bekend om zijn vermogen om traditionele materialen op een eigentijdse manier te gebruiken wat woningen oplevert die zowel innovatief als tijdloos zijn. De woning in Mechelen is een typisch Craet concept.

Let op de vormgeving van de façade met schuine dakelementen, het samenspel van witte en rode baksteen en een zwarte plint als visuele scheidingslijn en finishing touch. De grote ramen en schuifdeuren versterken de relatie tussen binnen en buiten waardoor binnenruimtes organisch overvloeien in de natuurlijke omgeving.

Het interieur is ongeschonden jaren ’50. Een tijd waarin functionaliteit vakkundig werd vertaald in esthetische schoonheid. Voordeur, hal, vestiaire, kapstok en trap verwelkomen ons in het overzichtelijke universum van weleer met prachtig bewaarde originele elementen.

Onmiddellijk bij het binnenkomen wordt onze aandacht gevangen door de helderheid van de ruimte en de strakke, verticale lijnen die de hoogte ervan benadrukken en visueel compartimenteren in mooie geometrische vormen. De originele houten trapleuningen en deuren weerspiegelen een tijdperk waarin vakmanschap en aandacht voor detail hoogtij vierden. De keuken is compact en efficiënt met houten kasten en klassiek tegelwerk.

Het licht stroomt binnen door het grote raam en de harmonie van het geheel verstild in de tijd roept een nostalgisch gevoel op. De ineenvloeiende woon- en eetkamer vormen een harmonieuze eenheid met de buitenruimte dankzij de grote vensters en schuifdeuren die toegang bieden tot een weelderige tuin.

Het Belform designmeubilair en de retro verlichtingselementen benadrukken de mid-century modern esthetiek. De 5 slaapkamers zijn basic maar zorgvuldig gepositioneerd om privacy en rust te waarborgen. De badkamer appeleert met kenmerkende blauw-witte tegels aan de heersende designstijl van de jaren '50.

Zeer degelijke woning uitgezet in een modernistische vormgeving ontsproten aan het brein van een groot architect. Authentiek dus niet mismeesterd met veel mooie originele elementen. Omringd door groen en zicht op groen. Gesitueerd in een rustige wijk met tuintjes, vlakbij alle voorzieningen en aansluiting op de grote verkeersaders.


Referentie: 833
Bouwjaar: 1954
Prijs: Verkocht
Type: Woning
Oppervlakte grond: 461 m²
Oppervlakte bewoonbaar: 238 m²
Adres: Duivenstraat 40, Mechelen
20231107 Architectenwoning Duivenstraat40 Mechelen 5

 • Bedrooms

  5

 • 1

 • Garage

  Ja

 • Garden

  Ja

 • Swimming pool

  Nee

 • Sauna

  Nee

 • Roofed swimming pool

  Nee


EPC: 371 kWh/m²
Vergunning: Ja
Dagvaarding: Nee
Rechterlijke beslissing: Nee
Voorkooprecht: Nee
Verkavelings vergunning: Nee
Stedenbouwkundige bestemming: Woongebied
20231107 Architectenwoning Duivenstraat40 Mechelen 12

Contacteer makelaar

ArchitectenWoning - Frederic Rozier

Tel: 0032 (0)485 41 01 49

Mail: frederict@architectenwoning.be

20231107 Architectenwoning Duivenstraat40 Mechelen 2