Tm Aw Linkebeek 03

Woning V

Modernistische woning in Linkebeek naar ontwerp van de iconische architect Willy Van Der Meeren. Gebouwd in 1957 volgens de literatuur, in 1958 volgens de bewoonster. In 1975 werd de woning lichtjes uitgebreid in zuidelijke richting. In 1986 werd het terras voorzien van een overdekking. Werken die telkens door Van Der Meeren zelf werden gesuperviseerd.


Deze Belgian design hero zal voor altijd geboekstaafd staan als ontwerper (samen met architect Palm) van het unieke EGKS-huis dat hij in 1954 liet optrekken voor de Europese Gemeenschap voor Kolen en Staal. Een visionair experiment in de industrialisatie van de woningbouw.
De sociaal gedreven Van Der Meeren zocht de oplossing voor de woningnood in de jaren 50 in de industrialisering van constructiemethoden. Via machines schaalvergroting realiseren dus meer output met minder inspanning. Zo kon hij de kostprijs drukken zodat ook ‘de gewone mens’ zich een mooie comfortabele woning kon permitteren.

Naast sociaal industriële projecten heeft Van Der Meeren ook een opmerkelijke reeks privé woningen op zijn palmares. Ook daar trekt hij consequent zijn maatschappelijke principes door; esthetiek in functie van rationeel, ordelijk en comfortabel met een optimale exploitatie van ruimtes en een organische integratie in de landschappelijke context.
De woning hier in Linkebeek moet dus voor een goed begrip en een volledige appreciatie absoluut in die context worden gezien. Zo begrijpt men waarom Van Der Meeren het gebouw als het ware laat opgaan in het heuvelachtige terrein.
Ook andere EGKS-principes gelden voor dit pand zoals het modulair bouwen. Dit kon de oorspronkelijke kostprijs drukken en de werken versnellen.

Volgens de bewoonster is men in Mei 1958 beginnen bouwen en 4 maanden later was de woning instapklaar. Zoals alle Van Der Meeren projecten schuilt het genie in de visie en de consequente oplevering daarvan in de vorm van een sober doorgaans witgeschilderd bakstenen gebouw in perfecte proporties uitgezet. Comfortabel, gerieflijk en cosy. Altijd praktisch en functioneel met als ultiem doel een immer aangename woonbeleving versterkt door omringend groen want voeling met de natuur maakt de mens gelukkig.

Het pand in kwestie heeft 1 bouwlaag, oorspronkelijk op L-vormige plattegrond onder overkragend plat dak.
Eenvoudige rechthoekige muuropeningen.
De tuin is georiënteerd naar het Zuiden en de inkom met de typische Van der Meeren handgreep is naar het Noorden gericht.
De carport staat voor het huis maar op een lager niveau terwijl het buitenterras erboven net voor de woning en op gelijk niveau ermee ligt.
In een werk over Van Der Meeren prijst auteur Mil de Kooning de knap uitgedachte figuratie van toegangspaden en –trappen van dit pand. Hij noemt het boven de carport gelegen buitenterras ook 1 van de vele sterktes van Van Der Meeren.

De woning is ontroerend authentiek wegens nog volledig in de originele staat met inbegrip van de interieurelementen. Dat is een absoluut pluspunt vermits hier geen afbraak is of sprake van allerlei ondeskundige ingrepen.
Toplocatie, magnifieke tuin, architecturaal top concept, zeer solide gebouw. Evident aan renovatie toe met diep respect voor het origineel. Wie deze woning op de juiste manier in orde zet kan zich eigenaar noemen van een zeer waardevol iconisch pand.


Referentie: 646
Bouwjaar: 1958
Prijs: € 675.000
Type: Woning
Oppervlakte grond: 1345 m²
Oppervlakte bewoonbaar: 170 m²
Adres: Scheeweg 12, Linkebeek
Tm Aw Linkebeek 02

  • Bedrooms

    3

  • 1

  • Garage

    Ja

  • Garden

    Ja

  • Swimming pool

    Nee

  • Sauna

    Nee

  • Roofed swimming pool

    Nee


EPC: 640 kWh/m²
Vergunning: Ja
Dagvaarding: Nee
Rechterlijke beslissing: Nee
Voorkooprecht: Nee
Verkavelings vergunning: Nee
Stedenbouwkundige bestemming: Woongebied
Tm Aw Linkebeek 15

Pieter Pické

Immo Picke

Galgstraat 87

1600 Sint-Pieters-Leeuw

Tel: 0474/65.93.94

Mail: pieter@immopicke.be

Tm Aw Linkebeek 04