Tm Aw Turnhout 02

Woonhuis en kabinet Dr. Devroede

Ruime dokterswoning met voormalige praktijk, garage en tuin ontworpen in 1941 door Eduard Van Steenbergen sr., bekend om zijn benadering van de Nieuwe Zakelijkheid met integratie van eclectische elementen. Architecturale parel en schoolvoorbeeld van de rationele uitgebalanceerde interbellum art déco.


Sobere bakstenen lijstgevel met contrasterende arduinen plinten. Typisch zijn de rechthoekige metalen muuropeningen, inclusief een traphalvenster met gekleurd glas in lood. L-vormige plattegrond met een duidelijke functionele scheiding tussen woongedeelte en de dokterspraktijk in de zijvleugel.

Centrale inkomhal met ingebouwde garage, prachtige wachtkamer en langs de tuin gelegen praktijkruimtes. Vanuit de praktijk is een deur naar de privégedeeltes zijnde de linkervleugel van het gebouw. Daar treft men de impressionante traphal met ruim lichtrijk salon aan de voorkant, professionele inox keuken en woonkamer met tuinkamer in een afgeronde erker aan de achterzijde. Op de verdieping treffen we badkamers en ruime slaapkamers. Let op het indrukwekkende flamboyante glas-in loodvenster dat het licht mooi gefilterd en gekleurd laat binnenstromen. Verzorgd ruim terras beneden met rustgevend zicht op de tuin en geen inkijk.

Toegevoegde waarde is dat ook de tuin volledig in overeenstemming met de stijl van het huis in 1946 ontworpen is door de architect zelf vandaar ook hier het rustgevende patroon met smalle trapeziumvormige vijver en diverse zorgvuldig geselecteerde beplantingen in functie van rust en privacy. Bijkomend terras op de 1e verdieping boven het praktijkgedeelte wat prachtig kan ingericht worden als lounge- en zonneterras.

Architecturaal uniek complex met moderne planvoering gericht op functionaliteit en maximalisatie van de beschikbare ruimtes en binnenstromend daglicht.

Uiteraard zijn alle ingezette materialen zoals parket en natuursteen van de beste kwaliteit, duurzaam en esthetisch in overeenstemming met het geheel. Afwerkingen in die tijd waren artisanaal kraftwerk wat tegenwoordig een unicum is. Let ook op de verschillende boekenkasten

Bijkomend interessant zijn de vele ruime en gevarieerde opslag- en werkruimtes, zoals een moderne bibliotheek met uniek verlicht plafond en een professioneel uitgeruste werkruimte.De inpandige ruime garage heeft een vloerdoorgang naar de kelders die zich uitstrekken onder het volledige hoofdgebouw. De carport naast de woning voorziet 2 autoparkeerplaatsen en verschillende ophanghaken voor fietsen.

Naar invulling toe opent deze woning omwille van de gescheiden praktijkruimte ook veel perspectieven zoals uiteraard uitsluitend privé maar ook in mix met een professionele activiteit zijnde kantoor, studio, ateljee etc…of een kangoeroeconcept, afgesloten woongedeelte voor opgroeiende kinderen of een andere creatieve samenlevingsmodaliteit. De ligging is rustig, centraal en vlakbij alle noodzakelijke voorzieningen.

https://inventaris.onroerender...
Referentie: 866
Bouwjaar: 1942
Prijs: € 795.000
Oppervlakte grond: 563 m²
Oppervlakte bewoonbaar: 405 m²
Adres: Pieter De Nefstraat 17, Turnhout
Tm Aw Turnhout 15

 • Bedrooms

  5

 • 3

 • Garage

  Ja

 • Garden

  Ja

 • Swimming pool

  Nee

 • Sauna

  Nee

 • Roofed swimming pool

  Nee


EPC: 296 kWh/m²
P-score: A
G-score: A
Vergunning: Ja
Dagvaarding: Nee
Rechterlijke beslissing: Nee
Voorkooprecht: Nee
Verkavelings vergunning: Ja
Stedenbouwkundige bestemming: Woongebied
Tm Aw Turnhout 23

Contacteer makelaar

ArchitectenWoning - Frederic Rozier

Tel: 0032 (0)485 41 01 49

Mail: frederict@architectenwoning.be

Tm Aw Turnhout 10