Tm Aw Blaton 30

AW Francis Querson

Unieke villa (1968) gelegen Blaton en privéwoning van architect Francis Querson die zich liet inspireren door het iconische Amerikaanse modernisme van de jaren 50 en 60.


Het complex omvat nog steeds de vroegere praktijkvleugel met aparte inkom. Absoluut architecturaal meesterwerk in een krachtige avant-gardistische vormgeving met rechte geometrie afgewisseld door gebogen elementen. Al bij de 1e aanblik valt de zeer specifieke compositie op met een strak gedeelte opgetrokken uit baksteen van de streek en natuursteen uit de groeves nabij Bernissart in contrast gezet met een kokerstructuur in lichter kleurenpalet uitgezet rechts van de hoofdingang. De huidige eigenaar gepassioneerd door architectuur liet de villa in 2018 vakkundig restaureren met dezelfde materialen als indertijd beschreven in het lastenboek van Querson. Let op de compositie van de inkom. Dit alleen al is van een hogere orde.

Bij het betreden van deze woning overvalt onmiddellijk een gevoel van mateloos respect voor zoveel schoonheid. Het modernisme wordt in dit interieur pur sang uitgezet met grote, perfect uitgedachte ruimtes in een cleane belijning met massieve raampartijen. De leefruimtes lopen in elkaar door met toch ook elk een eigen functie en sfeer door afbakening aan de hand van de inplant van de volumes en elementen zoals een zitput en een open haard. Het modernisme mocht dan wel zeer rationeel zijn, er was ook een duidelijke sociale dimensie en een visie op menselijk geluk waar architectuur moest aan tegemoet komen. Daar mochten verbondenheid, samenzijn en band met de natuur nooit ontbreken vandaar altijd de cosy living rooms en grote landschapsramen voor de extensie binnen naar buiten en omgekeerd.

Ook de verschillende terrassen kaderen in die optiek en zijn zodanig ingeplant ( gevelbreed aan de achterzijde) om maximaal te kunnen genieten van de perfect onderhouden tuin perfect aangelegd in tune met de stijl van het huis. Verder een picco bello keuken, 7 slaapkamers en 2 badkamers. Interessant is bovendien ook het vroegere praktijkgedeelte met zij-ingang waar verschillende prachtige ruimtes ingeplant zijn. Mogelijkheden voor een polyvalente invulling van dit machtige pand zowel particulier voor een gezin maar ook allerhande mixformules en kangoeroeconcepten. Maar ook in combinatie met een zelfstandige activiteit of commerciële doeleinden zijnde een atelier, studio, B&B, yogaruimte etc… De woning is zo solide als ze eruit ziet: opgetrokken met de beste (streek)materialen waarbij het hoogste niveau van afwerking is gehanteerd. Een architect die voor zichzelf bouwt gaat al vlotter voor het mooiste in alles dus een extra troef. Ondertussen zijn ook moderne voorzieningen en premium tech investeringen gedaan zoals een warmtepomp, ventilatiesysteem, zonwering, alarmsysteem, automatische deuren, zonnepanelen en andere snufjes die het leven nog comfortabeler maken.

De locatie is al even fantastisch als de woning zelf: aan de rand van het schilderachtige Waalse stadje Blaton, een deelgemeente van Bernissart, ook bekend voor de spectaculaire geologische vondsten. Kortom een oeroud authentiek en magnifiek natuurgebied met watervallen en kolkende beekjes, rotspartijen, glooiende weilanden en ongerepte bossen. Op 54km van Rijsel een goeie 60km of 45 min rijden van Kortrijk met ook super makkelijke verbindingen naar Brussel. Op wandelafstand van winkel, resto’s en alle voorzieningen in een schattig dorp. Live the life: alle dagen vakantiegevoel in een luxueuze en unieke modernistische woning of buitenverblijf temidden ongerepte natuur.


Referentie: 789
Bouwjaar: 1968
Prijs: Verkocht
Type: Villa
Oppervlakte grond: 2800 m²
Oppervlakte bewoonbaar: 423 m²
Adres: Rue de Basecles 19, Blaton
Tm Aw Blaton 20

 • Bedrooms

  7

 • 2

 • Garage

  Ja

 • Garden

  Ja

 • Swimming pool

  Nee

 • Sauna

  Nee

 • Roofed swimming pool

  Nee


Vergunning: Ja
Dagvaarding: Nee
Rechterlijke beslissing: Nee
Voorkooprecht: Nee
Verkavelings vergunning: Ja
Stedenbouwkundige bestemming: Woongebied
Tm Aw Blaton 02

Contacteer makelaar

ArchitectenWoning - Frederic Rozier

Tel: 0032 (0)485 41 01 49

Mail: frederict@architectenwoning.be

Tm Aw Blaton 01