Tm Aw Waterloo 22

AW Jean Cosse

Machtige modernistische villa (1959) en eigen woning van de gereputeerde Belgische architect Jean Cosse (1931-2016) alom geroemd om zijn constructies waarbij hij op een geniale manier rigoureuze vormen creëert met eenvoudige elementen.


Cosse focust op proporties, soberheid en integratie in het landschap wat hij de ‘poëzie van de site’ noemt en vertrekpunt voor zijn architecturale ritmiek. Inspiratiebron is de volksarchitectuur die hij herinterpreteert. De villa in kwestie vinkt af op al deze criteria.

De plattegrond is gebaseerd op een basismodule, een vierkant dat iets hoger is dan breed, dat wordt gebruikt om een verscheidenheid aan geometrische vormen te creëren. Verticale tussenschotten scheiden de richtinggevende modules en bepalen het ritme.

De noordgevel van het huis bestaat uit een regulerend ontwerp waarbij een dubbel vierkant wordt gecombineerd met 3 eenvoudige vierkanten: een ritme bestaande uit 3 korte en 1 lange periode. Het ritme wordt verder gedynamiseerd door het betonnen vierkant dat loskomt van de gevel, het balkonhek aan het rechteruiteinde en 2 kleine lege vierkanten die vrij in het grote witte rechthoekige vlak zijn geplaatst.

De zuidgevel ontwikkelt een gelijkaardige geometrie: een langgerekte prachtig geproportioneerde rechthoek wordt benadrukt door een vierkante opening, gevolgd door 2 grote leegtes en vervolgens een groot gevuld vierkant. Boven het dak bevinden zich de zuidelijke ramen van de slaapkamers. De helling van de daken benadrukt verbinding en de assemblage van de volumes.

De 'jardin des pierres', ingebed tussen de volumes van het huis vloeit over in een grasveld omringd door hagen en schermende muren van natuurstenen. De logica van de buitenomgeving wordt vloeiend doorgetrokken in het interieur. Licht wordt door Cosse behandeld als tastbaar materiaal waarbij hij donkerder zones dynamisch laat variëren met heldere volumes zodat de ruimtes met elkaar worden verbonden in een aparte dynamiek.

De woning heeft 2 entrées waar bij de rode deur naar de woonomgevingen leidt en een zij- inkom toegang verleent tot werkruimtes. Bij het binnenkomen van het privégedeelte voert een deur rechts naar een bureaugedeelte en links treft men de fantastische living. Let op de natuurvloeren, de warme houten plafonds, de niveauverschillen en het centrale haardelement. Grote landschapsramen kijken uit op de mooie tuin. Extra troef zijn de vaste originele en waardevolle kast- en interieurelementen overal in de woning verspreid.

De living geeft uit op een mooie eetplaats en een authentieke lichtrijke keuken. Achteraan een deur naar een grote werkruimte. Een in de woonruimte geïntegreerd trapelement leidt naar niveau 2 waar zich de slaapkamers bevinden en een authentieke badkamer. Hier opnieuw originele vaste kasten en opbergmodaliteiten.

Het hoeft weinig betoog dat we hier een parel van het modernisme aanbieden. Een icoon van de 20e eeuwse Belgische vormgeving. De eigen woning van een visionair architect bijgevolg een concept dat klopt tot in de kleinste details. Authentiek met alle interieurelementen intact geconserveerd. In deze woning ontvouwt zich de mooiste versie van de jaren ’50: een wereld van rust, evenwicht en harmonie.

De woning is luxueus, ruim met een grote artistieke inslag van geometrische vormen, licht, zicht en machtige perspectieven. Gerieflijk en doordacht. Opgetrokken uit de beste materialen in een premium afwerking. De verschillende werk-bureau-tekenruimtes van de voormalig architect geven veel mogelijkheden naar invulling toe en combinaties met een professionele activiteit. De locatie is evident top: residentieel in het groen en vlakbij alle voorzieningen en belangrijke verkeersaders.


Referentie: 794
Bouwjaar: 1959
Prijs: Verkocht
Type: Villa
Oppervlakte grond: 835 m²
Oppervlakte bewoonbaar: 316 m²
Adres: Avenue Sansonnets 1, Waterloo
Tm Aw Waterloo 19

 • Bedrooms

  4

 • 1

 • Garage

  Ja

 • Garden

  Ja

 • Swimming pool

  Nee

 • Sauna

  Nee

 • Roofed swimming pool

  Nee


EPC: 661 kWh/m²
Vergunning: Ja
Dagvaarding: Nee
Rechterlijke beslissing: Nee
Voorkooprecht: Nee
Verkavelings vergunning: Nee
Stedenbouwkundige bestemming: Woongebied
Tm Aw Waterloo 03

Contacteer makelaar

ArchitectenWoning - Frederic Rozier

Tel: 0032 (0)485 41 01 49

Mail: frederict@architectenwoning.be

Tm Aw Waterloo 10