Aw Waver 13

Villa V

Woning Vliers gelegen in de bossen (Bois de la Pierre) van Limal is 1 van de interessantste woningen van de laatste creatieve periode van architecturale iconen Jacques Dupuis ism Albert Bontridder. Het pand met definitief ontwerp 23 juni 1969 ademt een oversneden functionalistische jaren 60/70 vibe met maniakaal oog voor geometrie, schuine perspectieven en doordachte exploitatie van open ruimtes. Dupuis werkt vanuit een concentrisch plan van het perceel en ontwikkelt een rechthoek die op zijn beurt in de rechthoek van het terrein past.


Typisch is het gespleten volume verbonden door een horizontaal dak en verankerd door een monumentale schoorsteen, een procédé waar hij al vroeger had mee geëxperimenteerd. De ingang is absoluut cool : een pad van trappen en bakstenen langs lage muren bewust geconcipieerd om aan de Zuidgerichte voorkant nog een privacy terras te herbergen. De entree is ook veel meer dan alleen toegang maar eerder een aparte conceptuele entiteit binnen dit originele behuizingsconcept. Zoals in de meeste Dupuis huizen is een centrale rol weggelegd voor de openhaard die fysiek en visueel de ruimtebeleving van de woonvertrekken maximaliseert en voor een machtig effect zorgt wanneer aangestoken. Dupuis was gevoelig voor het concept primair samenzijn en verbinden rond een centraal vuur. Ook buiten heeft hij nog een open vuur ontworpen.

Let in dit concept op de asymmetrische ruimteverdeling, de overvloed aan licht en lucht en de inzet van veel mooi duurzaam hout ondermeer in plafonds en tal van ingemaakte wanden. Magnifiek is ook de trap naar de tussenverdieping opzij van een door Dupuis ontworpen kast die als bar kan dienstdoen. Mooi royaal terras aan de achterzijde met palen gestut en zicht op ongerepte bossen. Deze woning is zoveel meer dan gewoon een woning. Het is een uniek en meticuleus doordacht architecturaal concept met veel originele goed bewaarde elementen. Top in de natuur gelegen, duurzaam zowel qua structuur als ingezette materialen. Stille getuige van de coole functionalistisch sobere Scandinavian look & feel uit eind jaren ’60 met veel hout, licht en asymmetrie.


Referentie: 626
Bouwjaar: 1970
Prijs: € 785.000
Type: Villa
Oppervlakte grond: 1500 m²
Oppervlakte bewoonbaar: 329 m²
Adres: Chemin des Maréchaux 41, Waver
Aw Waver 25

  • Bedrooms

    4

  • 2

  • Garage

    Ja

  • Garden

    Ja

  • Swimming pool

    Nee

  • Sauna

    Nee

  • Roofed swimming pool

    Nee


EPC: 449 kWh/m²
Vergunning: Ja
Dagvaarding: Nee
Rechterlijke beslissing: Nee
Voorkooprecht: Nee
Verkavelings vergunning: Nee
Stedenbouwkundige bestemming: Woongebied
Aw Waver 12

Contacteer makelaar

ArchitectenWoning - Kristof Welleman

Nieuwpoort 7

9000 Gent

Tel: M +32 (0)498 44 26 98

Mail: kristof@architectenwoning.be

Aw Waver 22