Dsc 4549

Woning Philippe Dotremont

Unieke modernistische villa gebouwd 1932 door Louis-Herman De Koninck. Eerste moderne woning in België die beschermd werd (1977) als onroerend erfgoed. Ook genaamd het Dotremont huis naar bouwheer en verzamelaar hedendaagse kunst Philippe Dotremont, algemeen secretaris van de Sucreries du Grand Pont en geweldig onder de indruk van De Konincks visionaire architectuur.


Residentieel gelegen in de groene De Frélaan in Ukkel. Grondig gerenoveerd in 2013 identiek aan de originele versie. Fantastisch concept met eigenzinnige opdeling van ruimtes en inzet van speciale vormen, niveaus en perspectieven in functie van een unieke ruimtebeleving met veel licht en zicht. De esthetiek gaat hier volgens modernistisch manifesto perfect samen met verhoogde aandacht voor het functionele zoals maximale benutting van ruimte en doordachte opbergmodaliteiten. Strakke elegante façade van zichtbaar beton: een gladde, uniforme en ononderbroken wand met als enige accenten langwerpige muuropeningen, de bow window en metalen kozijnen. De asymmetrische verdeling van de muuropeningen en de beglaasde half cilinder van de ingang creëren al onmiddellijk een aparte dynamiek.

De binnenruimte verdeelt De Koninck in 3 niveaus: de eerste 2 zijn ontworpen als duplex, het bovenste level geeft toegang tot een gedeeltelijk overdekt dakterras. Het gelijkvloers herbergt keuken, de prachtige ontvangstruimtes royaal badend in het licht, garderobe, gastentoilet en kantoor. De leefruimte bestaat uit verschillende in elkaar overvloeiende ruimtes die zich ontplooien in uiteenlopende richtingen zonder voorrang te geven aan 1 welbepaald perspectief. De opwaartse beweging van de trap die vanuit deze dynamische context tot helemaal boven doorloopt wordt extra geaccentueerd door de speciale buisvormige leuning.

Het grondplan met vertrekken uitgezet rond een gedecentraliseerde as creëert een uniek gevoel van ruimtelijke continuïteit extra versterkt door de dubbele hoogte van het volume en het licht dat overvloedig binnendringt via de brede wanden met glastegels, de lichtschachten en de glasdallen verwerkt in het plafond. De 1e verdieping telt 3 mooie slaapkamers, badkamer en een toilet. De 2de verdieping omvat een slaapkamer met dressing, badkamer, douchekamer en groot terras als finishing touch. De dakramen, typerend voor de architectuur van De Koninck, accentueren extra de stijl van het huis.

Geweldig architecturaal concept. Top op alle parameters. Instapklaar, comfortabel en luxueus. Zalig gelegen in het groen van de rand van Brussel vlakbij Terkamerenbos in een mooie wijk met op wandelafstand winkels, openbaar vervoer en verschillende scholen. Te koop aangeboden via aandelen van de vennootschap die de volledige eigendom van het gebouw bevat. Prijs van de aandelen te bepalen op basis van de boekhouding van de onderneming rekening houdend met de waardebepaling van het gebouw.


Referentie: 673
Bouwjaar: 1932
Prijs: Verkocht
Type: Woning
Oppervlakte grond: 350 m²
Oppervlakte bewoonbaar: 300 m²
Adres: Schepenijlaan 3, Ukkel
Dsc03981

 • Bedrooms

  4

 • 2

 • Garage

  Ja

 • Garden

  Ja

 • Swimming pool

  Nee

 • Sauna

  Nee

 • Roofed swimming pool

  Nee


EPC: G kWh/m²
Vergunning: Ja
Dagvaarding: Nee
Rechterlijke beslissing: Nee
Voorkooprecht: Nee
Verkavelings vergunning: Nee
Stedenbouwkundige bestemming: Woongebied
Dsc 4494

Contacteer makelaar

ArchitectenWoning - Kristof Welleman

Tel: M +32 (0)498 44 26 98

Mail: kristof@architectenwoning.be

Dsc 4463